Rights Reporter Foundation, 2015

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

A JOGRIPORTER ALAPÍTVÁNY

Mi a Jogriporter Alapítvány?

A Jogriporter Alapítvány egy nemkormányzati szervezet, amelynek célja az emberi jogok tudatosításának és érvényesítésének elősegítése, a hátrányos helyzetű csoportok kirekesztettségének, társadalmi megbélyegzettségének csökkentése. 

 

Történet

Az Alapítványt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársai, Sárosi Péter és Takács István Gábor hozták létre 2014-ben, hogy új szervezeti keretet teremtsenek az egyre inkább nemzetközivé váló és egyre inkább az innovatív kommunikációs módszerek irányába forduló tevékenységeik számára. A szervezet átvette a TASZ drogpolitikai program által 2004-ben létrehozott Drogriporter brandet és annak tartozékait (honlap, közösségi média, online videó adatbázis, filmes felszerelés stb.), míg a magyarországi drogpolitikai érdekérvényesítő és jogsegély tevékenységet a TASZ folytatja.      

 

Tevékenységek

Az Alapítvány, bár székhelye Budapesten van, elsősorban nemzetközi fókuszú tevékenységet folytat. Elsősorban a marginalizált, stigmatizált csoportok, így a drogfogyasztó emberek, szexmunkások, HIV-el élők jogainak és érdekeinek érvényesítése a célunk a társadalom, a szakemberek és a politikai döntéshozók attitűdjeinek formálásával, ismereteinek bővítésével illetve nemzetközi jó gyakorlatok ismertetésével. A szervezet egyik fő tevékenysége a videós érdekérvényesítés, amelynek során filmek segítségével tesszük átláthatóbbá és elszámoltathatóbbá a hatalmat, dokumentáljuk a jogsértéseket, tájékoztatunk arról, hogy mi működik és mi nem a közügyek intézésében. Az elmúlt években a filmkészítés mellett képzéseket is tartunk más aktivistáknak, szervezeteknek és egyetemeknek a médiakommunikációról és a videós érdekérvényesítésről. Tréningjeinken több száz aktivistát képeztünk ki filmkészítésre, ők alkotják nemzetközi videós hálózatunk magvát, akiket továbbra is támogatunk munkájukban. 
Az egyik fő tevékenységi területünk a drogpolitika: elkötelezettek vagyunk a tudományos bizonyítékokon alapuló, az emberi jogokat tiszteletben tartó, a pragmatizmuson és együttérzésen alapuló ártalomcsökkentő szemlélet és módszerek mellett. Részt veszünk és egyben dokumentáljuk az ENSZ és az EU vonatkozó fórumait, a nemzetközi szakmai konferenciákat. Nemzetközidrogpolitikai hírportálunk (drugreporter.net, magyarul drogriporter.hu) folyamatosan frissülő hírekkel szolgál a szakemberek és érdeklődők számára, online videó adatbázisunkban több száz tematikus kisfilm található. Orosz nyelvű videóblogunkat, a DUnews-t egy orosz (Alexij Kurmenevszkij) és egy ukrán (Igor Kuzmenko) üzemelteti a mi szakmai felügyeletünk alatt. A Dose of Science nevű tudományos blogunk szerkesztője Dr. Szigeti Balázs fizikus és idegtudós. 

 

Munkatársak

 

Sárosi Péter - igazgató
Takács István Gábor - videómenedzser
Major Magda - adminisztrátor 

 

Bevételi források

A Jogriporter Alapítvány nonprofit szervezet, pártoktól függetlenül működik, tőlük támogatást nem fogad el, pártpolitikai tevékenységet nem folytat. Állami támogatásban, közpénzben nem részesülünk. Bevételeink jelenleg nagyrészt nemzetköziforrásból származnak, fő támogatunk a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítvány és az Európai Bizottság. Az Alapítvány körülbelül 50 millió forintból gazdálkodik egy évben, szinte a teljes összeget nemzetközi tevéknységekre fordítjuk. Kimondottan hazai fókuszú tevékenységet a legtöbbször csak a nemzetközi projektek keretében végzünk, esetleg hazai eseményekre kívánjuk felhívni a nemzetközi közvélmény figyelmét.   

 

Elismerések

Az Alapítvány munkatársai, Sárosi Péter és Takács István Gábor 2017-ben a Nemzetközi Ártalomcsökkentő Konferencián a rangos International Rolleston Award kitüntetésben részesültek az ártalomcsökkentés területén nyújtott kiemelkedő teljesítményükért. 

Kapcsolat

rightsreporter(kukac)rightsreporter.net 

Pénzügyi beszámolók:

2018

Szöveges beszámoló

Pénzügyi beszámoló

 

2017

 

Szöveges beszámoló

Pénzügyi beszámoló

2016

Szöveges beszámoló
Pénzügyi beszámoló

2015


Pénzügyi beszámoló.

A Jogriporter Alapítvány alapító okirata (Pdf).

A Jogriporter Alapítvány két fő támogatója a Nyílt Társadalom Intézet és az Európai Unió.

A Jogriporter Alapítvány közhasznú tevékenységet folytat, az állam vagy politikai pártok támogatása nélkül. Kérjük, hogy támogasd a szervezetünket az adód 1%-ával! Adószámunk: 18523616141

TÁMOGATÁS:

Alapítványunkat támogatni tudja közvelteln banki átutalással itt: 

 

Jogriporter Alapítvány
OTP Bank Nyrt., 1051 Budapest, Nádor u. 16.
11713005-20614069

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now